PABLO PICASSO – AVIGNONLU GENÇ KIZLAR

06:34 0 yorum






1907 senesine tarihlenen bu eser, Kübizm'in ve Modern Sanat'ın doğuşunu simgelemesi açısından önemlidir. Bununla birlikte Picasso tarafından toplam 809 taslak çiziminin ardından ortaya çıkmış olması bakımından da ayrıcalıklı bir eserdir. 

"Avignonlu Genç Kızlar"daki tüm kadın figürleri bir genelevde bulunan fahişeler olarak bilinmekte olup, yıllar boyu süren olumsuz eleştirilere ve tepkilere maruz kalmıştır. Fakat tüm bu olumsuz eleştirilerin ve tepkilerin sebebi son derece olumsuz bir yaşam süren genç kızların nü bir eserde görülmesi değil; aksine bu genç kızların ideal yüz ve vücut hatlarından yoksun oluşları, soğuk duruşları, donuk bakışlarıdır. 

Eserde var olan 5 kadın figürünün vücudunun ve yüzünün sağa doğru gidildikçe bozulması ve hatta en sağdaki iki kadın figürünün yüzlerinde maske varmış gibi durması oldukça ilginçtir. Bunları yaparken Picasso'nun Okyanusya ve Afrika kabile masklarından etkilendiği bilinmektedir. Solda bulunan diğer üç kadın yüzünün de bunlardan aşağı kalır yanı yoktur. Donukluğun ne denli dokunaklı olduğunu gösteren bu üç kadın figürünün, hüzünden, mutluluktan, heyecandan ve daha nice duygudan yoksun olduğu çok barizdir. Hatta daha da ileri gidecek olursak bir ölünün soğukluğunu bu üç kadın figürünün yüzünde bulabiliriz. 

Figürlerin köşeli hatları ve eğreti duruşları eserde dikkat çeken bir diğer şey olmaktadır. Ayrıca Picasso'nun bu eserinde perspektifi tamamen terk ettiğine inandığımız sırada; figürlerin arkasındaki, sağı ve solundaki yüzeyin perspektifsel bir derinlik yaratması bizi oldukça şaşırtmaktadır. Kübizme geçilmiştir evet. Peki ama neden figürlerin perspektiften uzak duruşlarının tersine, arkaplan derinliğe doğru bir gidiş yolu seçmiştir? Figürlerin çıplaklığını kapatmakla görevli sivrileşmiş beyaz kumaş parçaları görevini yerine getirmekten kaçınmış, kızların bacaklarıyla bütünlemiş durumda olmayı yeğlemiştir.  

İKİ ÇIPLAK KADIN, 1906
Picasso'nun, ayna karşısındaki çıplak bir Venüs'ü resmettiği "İki Çıplak Kadın" adlı eseri, "Avignonlu Genç Kızlar"ın ön çalışması olarak kabul edilmektedir. Bununla bağlantılı olarak, ilk etapta "Avignonlu Genç Kızlar" bir denizci ve öğrencisi olarak iki erkek figürüyle resmedilmiştir. Daha sonradan üç figür daha eklenmiş, erkeklerin vücut hatlarıyla oynanmış ve "Avignonlu genç Kızlar" ortaya çıkmıştır

Bir resmin, görülenin değil görülmek istenenin temsili olduğunu doğru kabul eden Kübizm, bu eserde primitif* ve arkaik sanatların yeni bir bakış açısı kazanmış haliyle can bulmuştur. Dışavurumculuk ile Kübizm arasındaki geçiş dönemi eseri olarak kabul edilen "Avignonlu Genç Kızlar" ile yüzyıllar süren ideal kadını bulma ve resmetme anlayışı bir çırpıda yıkılmıştır. Artık karşımızda tüm estetik kaygılardan uzak Picasso kadınları vardır.


*M.S. 1500 yılından önce yaşamış ressamların arkaik tarzda yaptıkları eserlerine verilen addır. Primitif sanat, ilkel ve okuma yazma devresine gelememiş kavimlerin sanatı olarak da adlandırılmaktadır.
Paylaş Paylaş Paylaş Paylaş

"PABLO PICASSO – AVIGNONLU GENÇ KIZLAR"

Yorum bırakmak ister misiniz?